top of page
  • Writer's pictureDragana

Istine ili zablude o učenju nemačkog jezika

Updated: Jan 18, 2020

Mnogi su mišljenja, šta će mi bilo koji jezik kad znam engleski. Engleski pričaju svi! U jednom TED govoru bila je polemika na ovu temu. Zašto onda ne učimo kineski, jer kineski priča najveći broj ljudi. Ipak Kinezi uče engleski, a mi ne učimo kineski. Tako je! Naravno niko ne mora da menja mišljenje da mu je engleski dovoljan, ali učenjem novog jezika svakako ćete menjati svoj um.

Sama sam rano krenula da učim strani jezik. Već sa šest godina u obdaništu sam se susrela sa engleskim jezikom, nakon toga sam ga učila privatno, a sa deset godina sam poželela da učim nemački iako ga do tada nisam imala u školi. Učila sam ga sa dve drugarice. Njih dve su brže napredovale od mene, ali ja nisam odustajala i završila sam studije nemačkog jezika i književnosti, uporedo sam učila i francuski jezik, koji je moja druga ljubav.


Talenat za jezik

Poći ću od toga da li nam je potreban talenat za jezik! Ja sam htela posle osnovne škole da upišem Karlovačku gimnaziju, međutim kako su posle bombardovanja bili u Novom Sadu srušeni svi mostovi, shvatila sam da će moj put do škole trajati dugo, pa sam upisala Jovinu gimnaziju, jer mi je ona bila najbliža i odlučila sam se za prirodno odeljenje. Znači ja sama nisam videla da imam neki talenat za jezik. Ne volim tu priču potreban nam je talenat za neki posao. Moje mišljenje je da je talenat u svakom poslu samo 5%, 10% neke srećne okolnosti a 85% rad. Svako ko uloži i posveti vreme nekom poslu, rezultat je neizbežan. Mi nekada hoćemo da vidimo rezultat odmah, ali dok učite nemački jezik učite još jednu važnu disciplinu, a to je biti strpljiv.


Šta je to toliko teško u nemačkom jeziku

Nema ništa što je teško u ovom jeziku. Kada smo stariji od dvadeset godina svaki jezik se uči na isti način. One reklame „Progovorite namčki ili bilo koji drugi jezik za tri meseca“ reći ću samo blablabla. Zašto ne bismo svake godine naučili četiri nova jezika, ako to funkcioniše?! Ovde ću pomenuti da je tačno da engleski jezik ljudi najbrže uče, ali ne zato što je taj jezik lak, ni taj jezik nije lak, već smo jednostavno okruženi tim jezikom od ranih dana. Zamislite da od prvog dana umesto engleskog slušamo nemački jezik, onda bismo bili mišljenja, nemački je tako jednostavan, a engleski težak! Mnoge moje kolege stavljaju akcenat na učenju čuvenih članova der, die, das, meni je čak simpatično kad neko zna jezik, a pogreši član, a priča sa punim entuzijazmom. (u svom clipu der, die, das otkrivam kako da učite članove). Ja bih rekla, opustite se, dok učite ovaj jezik. Dok čitate neki članak ili gledate neki interesantan film, iako naiđete na nepoznate reči, samo idite dalje, iz konteksta ćete razumeti o čemu se tu radi. Ne tražite savršenstvo!


Gramatika ili konverzacija

Konverzacija bez gramatike je kao čokoladna torta bez čokolade! Može ali to onda nije čokoladna torta, tako da ni ja ne bih onda odvajala gramatiku od konverzacije. Ja volim gramatiku, toliko ima interesantnih vežbi koje možete raditi uz muziku. Dok radite vežbe iz gramatike povećavate i svoj fond reči. Ali je onda bitno naučenu gramatiku da primenite u konverzaciji. Na kom novou učite gramatiku na tom nivou i pričate! Jer ako kod kuće imate mnogo čokolade a ne znate da napravite čokoladnu tortu, šta smo uradili. Ta čokolada samo stoji, beskorisna je. Zato ne treba da dozvolimo da nam se to desi sa gramatikom- primenite je!Kako i gde učiti

U svakom radu je najvažniji plan. Jasno postaviti cilj i napraviti put do tog cilja, ali i vreme do kada nešto hoćemo da postignemo. Moja preporuka jeste da se uvek konsultujete sa svojim profesorom, on zna i poznaje tematiku sigurno bolje od vas. Ni ja svom frizeru ne govorim kako da me šiša, imam poverenje u njega. Kada izaberete metodu rada, da li individualnu, tandem ili grupnu, koliko puta sedmično, onda se držite tog plana. Plan rada se menja samo ako posle tri meseca nema nikakvog rezultata. Onda postoji problem. Često predlažem pauze posle intenzivnog učenja. Ta pauza može biti kraća do dve nedelje, za one koji moraju konstantno da uče jezik, ili letnje pauze do dva meseca, ako učite nemački kao hobi. Treba pustiti i da se um odmori, jer kad je odmoran može bolje da upija informacije.

Gde da učite jezik zavisi samo od vas. Neko voli da mu profesor dođe kući, neko voli u svojoj firmi, pre ili posle posla. Neko možda voli da ode u školu kako bi se sreo sa drugim polaznicima i razmenio svoje iskustvo. Meni pa i mojim polaznicima najviše prija nastava preko Skype, jer učimo samo kad nam to odgovara. Ja volim da provodim svoje vreme u prirodi ili na vikendici, u raznim gradovima ali i na selu, jedino sam na ovaj način uspela da spojim posao koji volim sa svojim stilom života. Jer kad predajem i pronosim svoje znanje vidim svoju svrhu i to me onda pokreće.


Comentarios


bottom of page