top of page
  • Writer's pictureDragana

Zašto učiti nemački i kako učiti nemački!

Updated: Jan 18, 2020

Obrazovanje je najveća investicija za čoveka i određuje našu budućnost. Samo poznavanje stranog jezika povezuje nas sa drugim ljudima, svetom i kulturama. Znanje stranih jezika je ključ u komunikaciji i garancija da ćemo biti uspešni u poslovanju sa partnerima širom sveta Kakve god planove da imate za svoju budućnost, poznavanje nemačkog jezika daće neograničene mogućnosti. Nemačka ekonomija je jaka i sve više prisutna na teritoriji Srbije, zašto ne biste sebi poboljšali poziciju sa malim ulaganjem i onda napredovali u svojoj karijeri, da možete samostalno da vodite konverzaciju, ugovarate nove poslove i držite prezentaciju i sastanke na nemačkom jeziku.

Oni koji su se odlučili da žive na teritoriji nemačkog govornog područija, trebaju da prihvate njihovu kulturu i radne navike. One jesu dosta drugačije od naših, ali svakako su odgovorniji i saradnja sa Nemcima je uvek jasna. Ukoliko znate jezik lakše ćete se integrisati u novoj sredini. Mnogi kažu ali sa engleskim mogu sve. Pa, ne možete! Ne možete otići na predstavu, gledati filmove u bioskopu, koji su uvek sinhronizovani, čitati knjige, komunicirati sa starijim ljudima ili u malim sredinama. Zašto biste se svega odricali, umesto da uložite vreme u učenje nemačkog jezika!

Mnogi me pitaju kako da uče jezik!? Moj odgovor je uvek postavljeno pitanje „Šta hoćete da postignete?“ Onaj koji je otišao u Nemačku zbog posla ili studija, njemu je nemački neophodan. Tada uvek predlažem individualnu (jedna osoba) ili tandem nastavu (dve osobe). Nastava je tada isključivo usmerena samo Vama, i plan i program se pravi samo za Vas. Neko će reći ali to je najskuplje. Nekada je najskuplje i najjevtinije. Jer vi plaćate ceo čas i ceo čas je za Vas. Kada ste na grupnoj nastavi, gde ima desetak polaznika, plaćate ceo čas a dobijate maximum 10 minuta za Vas. Onda šta je najjevtinije? Uglavnom ko je došao da radi, nema vremena da ide u školu ili ako ste često na poslovnom putu, tada predlažem online nastava jer ćete time uštedeti svoje vreme. Sve je isto kao i na redovnim časovima, ali nastava se odvija putem Skype. ( o tome više kasnije)

Grupnu nastavu predlažem kada učite nemački kao hobi ili volite da se družite. Kada Vam nemački nije u fokusu, a hoćete da ga naučite. Nemate rok do kada hoćete da savladate ovaj jezik. Samo želite da investirate u svoje znanje!

Bitno je napraviti plan i steći navike učenja, i ono što je najvažnije disciplina. Mora se postaviti cilj ali proći tok koji nas vodi do cilja.Comments


bottom of page